Vechea (mai demult Budaveche, în maghiară Bodonkút sau Burjánosbuda) este un sat în comuna Chinteni din județul Cluj, Transilvania, România. Vechea, Chinteni, Cluj, este un loc de o frumusețe naturală și istorică aparte, cu o atmosferă autentică și o istorie impresionantă. Vă invităm să explorați și să descoperiți Vechea.
În Evul Mediu un complex de colonii, compus din mai multe sate. Reședință a familiei nobiliare maghiare Budai.
Atestare documentară: Menționat pentru prima oară în documente în anul 1315 cu denumirea Buda [2].
Lăcașuri de cult: În anul 1900 se mai vedeau ruinele vechii Biserici Reformat-Calvine "Sf. Ștefan". În noua Biserică Reformată-Calvină au fost integrate unele elemente din fosta biserică, de pildă colonadele elenistice. S-au pierdut definitiv casetele de lemn ale tavanului și cupola amvonului din veche biserică, opere ale renumitului maestru sas clujean Lorenz Umling. Clopotul (70 kg) poartă acrostihul religios I.H.S. (Iesus hominum salvator = Isus mântuitorul omenirii).
Personalități: Antal Budai (d. 1437), unul din liderii Răscoalei de la Bobâlna - vezi Wikipedia
Amplasată în apropierea satului Deușu - Diós, aceasta este una dintre cele mai spectaculoase pajiști forestiere din zonele învecinate orașului Cluj-Napoca. Aici se găsesc patru specii de stejar (Quercus robur, Q. cerris, Q. petraea, Q. iberica), cu dominanța speciilor Q. robur și Q. cerris. Pajiștea este pășunată de bovine, bivoli, oi și capre. Tufișurile reprezentate de măceș (Crataegus monogyna), alun (Prunus spinosa) și măceș sălbatic (Rosa canina) sunt rare și facilitează regenerarea arborilor în pajiște. Speciile de arbori din această pajiște forestieră includ tei (Tilia cordata - cel mai mare arbore din pajiștea forestieră aparținând acestei specii, cu un circumferință de 410 cm), carpen (Carpinus betulus), măr sălbatic (Pyrus pyraster), plopi tremurători (Populus tremula, P. alba) și arțar de câmp (Acer campestre).